Het woord Yoga betekent “eenheid of verbinding” tussen lichaam en geest. Dat betekent eigenlijk dat je in de Yoga les oefeningen doet om je lichaam in balans te brengen en je eigen “ik” goed te leren kennen. Dat doen we door middel van een Yoga avontuur. We gaan bijvoorbeeld naar de jungle of beleven een onderwateravontuur. Voor de oudere kinderen werken we veel samen. Samen uitdagende oefeningen doen en je eigen grenzen leren kennen. Door Yoga te doen krijg je meer zelfvertrouwen en ga je steeds meer in je eigen kracht zitten.
Wat doe je in een yoga les?
We beginnen de les altijd met een kringgesprek. Je mag vertellen hoe het met je gaat en als je dat niet wil, is dat ook goed. Ik vertel waar de les deze week over gaat en dan is het tijd voor de Warming Up.
Warming up
Dit is een reeks van Yoga houdingen achter elkaar zodat je je hele lichaam opwarmt en len?iger maakt. De meeste mensen doen dit vroeg in de morgen om de zon te begroeten, daarom noemen ze het ook de Zonnegroet. Begin iedere dag met een Zonnegroet. Het maakt je sterk, ontspannen, vrolijk en energiek!
Asana’s
Een Asana is een ander woord voor oefening of Yoga houding. Elke Yoga houding heeft zijn eigen invloed op je lichaam en geest. Sommige zorgen ervoor dat je sterk wordt of lenig, andere Yoga houdingen maken je weer rustig en ontspannen. Veel Yoga houdingen zijn gebaseerd op dieren, bijvoorbeeld: De Cobra of de Hond. Kijk maar eens hoe een hond wakker wordt en zich dan helemaal uitrekt, zo sta je ook in de Yoga houding De Hond.
Pranayama is het Yoga woord voor ademhalen. In de Yoga les zal je je bewust worden van je ademhaling: als je rustig ademt krijg je meer energie en gaan de Yoga oefeningen ook wat makkelijker. Ook leer je in de Yoga les dat je door alleen maar rustig te ademen, je meer kan ontspannen en je beter kan concentreren. Je kan dit dan weer toepassen op school als je bijvoorbeeld zenuwachtig bent voor een spreekbeurt.
Pranayama's

Soms doen we korte massages in de Yoga les. Deze massages gaan gewoon over de kleding heen. Massage kan je echt goed doen. Als je je bijvoorbeeld onrustig voelt en iemand geeft jou een massage, dan kan het zijn dat je daar weer heel rustig van wordt. Vaak is het heel gezellig om iemand een massage te geven. Op het moment dat je masseert heb je even alle aandacht voor elkaar en betekent een aanraking wel 10 x zoveel als woorden!
Massage

Meditatie betekent ontspanning. Door de les heen doen we korte meditatie oefeningen om tot rust te komen. Door deze oefeningen te doen kan je je goed concentreren. Eigenlijk wordt het dan wat rustiger in je hoofd zodat je goed en helder kan nadenken. Aan het einde van de les doen we een lange meditatie, liggend op je Yoga mat met een deken en een kussen. Ik vertel dan een mooi Yoga verhaal . Je komt dan helemaal tot rust en gaat weer met nieuwe energie naar huis.
Meditatie

We sluiten de les af met de groet “Namaste”. Namaste betekent: Ik buig voor jou. We hebben respect voor elkaar en bedanken elkaar voor de les. We zetten de handen op elkaar, buigen iets voorover en zeggen: “Namaste”.
Namasté

Dit zijn de verschillende onderdelen van een Yoga les. Afhankelijk van het thema is elke les weer anders. Soms gaan we samenwerken in tweetallen, dan ga je de Yoga houdingen met z’n tweetjes doen.
Andere keren doen we veel oefeningen met z’n allen.

Waarom is yoga goed voor je?
Yoga is goed voor je omdat je je eigen lichaam en jezelf goed leert kennen en voelen. Dat is belangrijk want dan weet je hoe je met jezelf en je lichaam moet omgaan. Door de Yoga oefeningen te doen wordt je lichaam sterk en wordt het weer rustig in je hoofd. Je leert hoe je jezelf weer rustig kan maken als je zenuwachtig of bang bent. Dat is handig voor op school als je veel moet presteren en concentreren. In de Yoga les leer je je eigen grenzen kennen en leer je ook waar jouw kracht ligt. Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen en zit lekkerder in je vel.
Wat is belangrijk?

Voor de les naar de wc.

Respect hebben voor jezelf en voor de anderen.

Goed luisteren naar elkaar.

Niemand uitlachen, wel toelachen!

Yoga is geen wedstrijd, je doet het altijd goed.

Tip! Drink veel water na afloop van de Yoga les, zodat je lichaam de afvalstoffen die vrij komen tijdens de les weer kan afvoeren.

Wat neem je mee naar de yogales?

Trek gemakkelijk zittende kleren aan waarin je goed kan bewegen.

De Yoga matten, dekens en kussens liggen in de studio.

We doen de les op blote voeten.

Je krijgt na afloop van de les wat te drinken.

Yogafeest
Ben je binnenkort jarig en wil je graag je verjaardag vieren bij ons in de studio? Dat kan met een KinderYogaFeest! De les duurt ongeveer een uur en een kwartier, en je mag zelf bepalen welk Yoga thema je wil op jouw feest. We gaan veel spelletjes doen en het heel gezellig maken. Nodig 8 tot 10 vriendjes uit en wij zorgen ervoor dat het een onvergetelijk feest wordt! Na afloop krijgen jullie te drinken met wat lekkers, en aan het eind van het feest krijgt iedereen nog een kleine verrassing mee naar huis.
Ouder & Kind Yoga (vanaf 6 jaar)

Ouder & Kind Yoga (vanaf 6 jaar)

    Wie gaat er met ons mee op Yoga-avontuur? Samen met ouder/opa/oma/verzorger een yogales volgen. Plezier maken staat voorop. Een yogales vol oefeningen, samenwerken, massage en ontspanning. Samen genieten. Pret voor twee! Data: 27 januari, 17 februari en...

lees meer
Kind & Yoga

Kind & Yoga

In de Kind & Yoga lessen maken kinderen op een speelse manier kennis met Yoga. Ze gaan op avontuur in de Yoga-wereld door middel van beweging, spel, muziek en meditatie. Actieve oefeningen afgewisseld met ontspannen momenten om tot rust te komen. De Yoga les heeft...

lees meer
Heppie kids massage

Heppie kids massage

Heppie Kids Massage brengt ontspanning en rust, en stimuleert het zelfvertrouwen. Het heeft ook een aardend effect, en vermindert de prikkels in het lichaam. Het brengt een kind weer dichter bij zichzelf. Deze massage wordt gegeven over de kleding heen. Met de...

lees meer