“Ontmoet jezelf door de ogen van een paard”
in samenwerking met Martine Grunwald
van Praktijk De andere Kracht uit Gassel (www.deanderekracht.nl)

Programma:
10.30 uur: Aankomst in Gassel, thee/koffie
11.00 uur: Yogales “open je hart” en klankhealing
12.30 uur: Biologische lunch
13.30 – 17.00 uur: Persoonlijke paardensessies

We werken met maximaal 6 mensen.

Wat is paarden coaching?:
Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Omdat een paard van nature een kuddedier en een prooidier is zijn paarden zulke goede coaches.

De paarden reageren zuiver op onze lichaamstaal, daardoor kunnen wij veel te weten komen over ons zelf. Het paard zal je volgen als je leiding geeft, maar als je leiding wilt geven maar van binnen niet zeker bent of je wel een goede leider bent, dan zal het paard angst of onrust laten zien,
of juist van je weg lopen als je niet duidelijk bent. Hij zal je terechtwijzen als je te snel gaat of niet eerlijk bent, hij zal onzeker worden als je niet weet wat je wilt.

Dieren oordelen niet, het kan hun niets schelen wat je gedaan hebt, zijn goede luisteraars en kunnen je stemming/denken goed spiegelen.
Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

IMPACT
Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen hoofd en hart, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent.
Je krijgt dus directe feedback als je iets in je innerlijk verandert of je daadwerkelijk openstelt.
Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken.
Dus wat zend jij werkelijk uit, hoe maak je contact en ben je je bewust van hoe het echt met je gaat?

VEILIG
Ik vertaal wat het paard “zegt” en bied je een veilige omgeving waarin je je werkelijk met het paard en jezelf kan verbinden.
Je hoeft niet “iets’’ met paarden te hebben om toch iets van ze te leren. Je kan met een vraag een ontmoeting met een paard ingaan maar je kan ook gewoon een paard ontmoeten en openstaan.